tisdag 10 april 2012

Slottskällans Zero

Häromveckan fick jag ett par Slottskällans Zero av en kollega som bor i Uppsala. Bryggeriet skriver följande om ölet:

"Många bryggerier gör öl som har allt högre IBU och alkoholhalt, men vi tycker att det finns andra sätt att visa kreativitet. Slottskällans Zero är en IPA utan teoretisk beska, med ett IBU på noll. Genom att använda stora mängder humle, men bara efter kokets slut, får vi ut den bästa smaken och aromen ur humlen. Visst blir det lite beska också, för formler som beräknar beskan i öl stämmer inte om man gör en extrem produkt."

Nu har jag aldrig varit intresserad av kemi och är usel på det (förlåt fru Landerholm, min lärare i högstadiet) men nog låter texten rätt spännande. Frågan är om ölet var spännande?I glaset hamnade ett öl som bjöd på en mörk orangeaktig färg med ett medelstort, vitt skum som var fluffigt. Inga konstigheter där inte.

Doften hade mycket humle, spår av ananas och gräs. Inte mycket malt där inte. Inte så dumt första intryck. Smaken var ren, rejält bitter med en tydlig gräsig beska. Även grapefrukt samt spår av dill, är det Sorachihumlen månne? Rejält torr vätska och med en lång bitter eftersmak.

Helt ok öl men det var något som fattade för högre betyg. Inte helt balanserad enligt mig, men det är som alltid en smaksak.

3.2/5

Inga kommentarer: