torsdag 26 april 2012

Pubrunda i Malmö

Efter att ha lämnat ölfestivalen i lördags var det läge för en pubrunda i Malmö, men först skulle magen ha sitt. Sveriges bästa gyros finns på Gyros Pita på Bergsgatan 41 i Malmö. Jag var helt lyrisk efter ett långt uppehåll på sju år återigen ha fått äta den magiska "grekiska tallriken". Verkligen enastående gott! Skulle mer eller mindre kunna åka ner till Malmö över dagen bara för att få äta den skapelsen igen. Märkligt att det kan vara så gott och att någonting liknande inte finns att hitta i Stockholm, jag har letat i varenda vrå utan att hitta.


Nåväl. efter gyrosen började vi med att besöka Far i hatten som ligger i Folkets park. Det är ett väldigt sympatiskt ställe dit alla är välkomna. Ölutbudet var imponerande för ett sådant ställe, hade inte alls väntat mig så många intressanta öl där. Även matutbudet såg stabilt ut, men smakandet får vänta till nästa besök. Två kanadensiska öl provades, Dieu du Ciel Route des Epices och Dieu du Ciel Derniere Volonte.
Förstnämnda dominerades helt av svartpeppar, både i doften och smaken. Till en början var det mer udda än gott men efterhand växte ölet och slutade helt ok. Derniere Volonte kändes lite gammal, var inte alltför spännande.

Nästa stopp hade vi på mitt hotellrum, jag hade med mig två öl som jag köpte i Munster i oktober 2011, Three Floyds Dreadnaught och Amon Amarth - Ragnarok. Förstnämnda är en dubbel-ipa. Trots att den var över ett halvår gammal smakade den alldeles förträffligt, helt klart en toppenöl som det är lika glädjande att dricka varje gång som det kan tänkas ske.

Amon Amarth- Ragnarok var väldigt god! Inte tung eller så men väldigt välbalanserad och len. Riktigt bra öl! Kristopher hade med sig en The Bruery Autumn Marple. Väldigt söt öl men ändå god. Skulle säkert vara en fin kompanjon till en efterrätt eller två. Fast ölet i sig duger också som efterrätt
Efter stoppet på hotellet var det dags att rulla vidare, närbelägna Bishops Arms Savoy var nästa anhalt. En trevligare inredning än på de flesta andra Bishops Arms, lite modernare på något sätt. Öl hade de, två för mig nya från Mikkeller blev det. Mikkeller Hop Burn High (US ale jäst) och Hop Burn Low (lagerjäst).

Bägge två var ok, men Hop Burn High doftade godare tyckte jag, den var helt enkelt fruktigare. Kul att kunna jämföra två öl mot varandra som är identiska förutom jästen. Eirik bjöd också på en skvätt Lost Abbey Judgment Day, ja sämre kan man ha det.

Vid det här laget började vi nå formtoppen men showen fortsatte ett tag till. Ett besök på Green Lion Inn blev det också. Ett ställe i typisk brittisk stil med mycket träd. Ännu en Mikkeller blev det, Not Just Another Wit.
Frisk och god, skulle inte ha något emot att ha några sådana lagom till sommarvärmen, vilken säkert kommer snart. På Green Lion anslöt Fredrik från Humle och Malt, alltid lika skoj att surra med den legenden.

Efter nattamat var det dags att ta adjö och vingla mot hotellet, vissa av oss vinglade mer än andra. Ibland vore det klokt att ha med sig en videokamera, eller inte.

Helt klart en härlig lördag som gick helt i ölets tecken. Kan inte annat än att tacka alla inblandade och då särskilt Kristopher som var en utmärkt ciceron för oss stockholmare på besök i Malmö. Förutom ölfestivalen var det skoj att se några ställen i Malmö.

Malmö ja, det är en bra ölstad. Inte i klass med Stockholm men å andra sidan är det nära till underbara Köpenhamn. Så ni har det väldigt bra där nere i Skåne.



6 kommentarer:

Kristopher sa...

Håller med om att Hop Burn High var den bättre av dom!

Ja, vi har väl rätt så lagom med ölställen och om inte annat så fungerar ju Köpenhamn rätt bra som komplement.. ;)

Gyllenbock sa...

Hehe, jo Köben funkar ju som backup om det skulle krisa.

Anonym sa...

Finns mycket Gyros i götet, vet inte om det är bättre än i Malmö. Men säg till vid nästa besäk genom BM . /Nisse666

Weine sa...

Intressant att Dreadnaught hade bevarats så bra. Men att du köper den färsk i staterna för att ta med och lagra är inte ok gyllenbock ;)

Gyllenbock sa...

Nisse666: det ska jag göra. Är några år sedan senaste besöket i Götet, känns som att det snart är dags för det igen.

Weine: jo jag vet, det är lite skamligt. Hade tänkt dricka flaskan för länge sedan men sedan blev den stående. Främst pga att jag inte vill dricka den ensam utan gärna dela med mig.

Fredrik sa...

Det är alltid lika kul att "surra" med dig också på tal om legender :) Och en Cantillon är aldrig fel som sista öl på en förträfflig öldag...