lördag 18 februari 2012

Sveriges Ölskribenterns FöreningIdag hålls Sveriges Ölskribenterns Förenings första årsmöte i Eskilstuna, tyvärr kommer jag inte att medverka i mötet men ser med spänning framemot vad som kommer att åstadkommas.

I onsdags sändes det första officiella pressmeddelandet ut:

"NY FÖRENING LOVAR ATT ÄNDRA FOLKS ÅSIKTER OM ÖL

Ett antal bloggare har under en längre tid känt en frustration över hur öl oftast framställs i pressen och bildar nu en ny förening vars syfte är att sprida kunskap om Sveriges mest populära dryck.

Sveriges Ölskribenters Förening kommer att hålla sitt första årsmöte i Eskilstuna lördagen den 18:e februari för att bilda föreningen och skissa på planerna som ska lyfta ölets status i populärpressen.

Föreningen kommer initialt att bestå av några av Sveriges mest aktiva ölbloggare och skribenter, men uppmuntrar alla som skriver om öl i någon typ av media att ansluta sig.

Sveriges Ölskribenters Förenings ordförande Pelle Stridh (som har missionerat för en bättre ölkultur i Sverige i 25 år och driver Allt om Öl) säger att det är dags att folk ser på öl mer seriöst.

Om man granskar dagens traditionella media så ser man ganska enkelt att den domineras av vin och att öl får väldigt lite uppmärksamhet. Vin framställs ofta som ’sofistikerad’ medan öl framställs som ’industriell’. Vi har som målsättning att ändra på det.

Våra medlemmar brinner för öl och för att höja medvetenheten om vilken komplex och fantastisk dryck den kan vara. Majoriteten av oss har denna passion som en ren fritidssysselsättning och vi skriver på bloggar och andra sociala medier för att sprida vårt budskap.

Om vi vill bli tagna på allvar så måste vi först ta oss själva på allvar, därför bildar vi Sveriges Ölskribenters Förening. Vi siktar på att ha en nära och inflytelserik dialog med bryggerier, politiker, Systembolaget och andra viktiga parter inom den Svenska dryckesindustrin.

Jag uppmanar alla som regelbundet skriver om öl i någon typ av media och som delar vår passion, att ansluta sig till vår förening för att hjälpa oss att radera ut uttrycket ‘stor stark’ för alltid.

En av föreningens nya medlemmar, Darren Packman, som driver landets mest besökta ölsajt BeerSweden, säger att tidpunkten för skapandet av föreningen inte kunde kommit lägligare.

Öl, så som vi känner till det, har bytt skepnad de senaste åren, med fler svenska hantverksbryggerier som startar upp och fler och fler spännande ölstilar från jordens alla hörn som hittar in på Systembolagets hyllor.

Vi har suttit och väntat tillräckligt länge nu på att etablerad media ska rapportera om ölrevolutionen som sker i detta nu. Det är dags att vi tar saken i egna händer."

Noterbart är att Sveriges Bryggerier direkt skrev om den nya föreningen:

Ölskribenternas förening värd mer i media

Skrivet av Cecilia Giertta 2012-02-17

Det kom ett pressmeddelande om att ett antal bloggare ska starta en förening i helgen, Sveriges Ölskribenterns Förening. En förening som faktiskt redan finns sen 25 år tillbaka och som består av i huvudsak journalister. Att bloggosfären nu också beslutat sig för att bilda en förening för att arbeta för att det skrivs mer om öl är bara positivt, även om det skulle bli en diskussion kring namnen. Det är inte det som är det viktiga, utan att det faktiskt skrivs alldeles för lite om öl, ölsmaker, -tester och -släpp i svensk media idag, både tryckt och på nätet.

En av anledningarna bakom beslutet att bilda den nya föreningen är att personerna bakom, bland annat Beer Sweden och Pelle Stridh, vill lyfta anseendet för öl i media. Vin och vinsorter beskrivs utmärkt, men hur olika öl smakar, vilka öl man väljer till maten och öltester överlag för en tynande tillvaro i tryckt press.

Det är bara att önska den nya föreningen, och den gamla, all lycka och instämma i kritiken över hur media behandlar öl. Vilka papperstidningar har idag en ölkolumn som beskriver nya ölsläpp utifrån smak och känsla? Hur många tv-program finns det om vilket brett utbud i smak och färg öl har och hur väl det kombineras med mat? På rak hand kan jag nog bara säga Arbetarbladet i Gävle, och det är ganska lite, om man ska vara ärlig.

Som den nya föreningen med initiativtagaren Pelle Stridh skriver: ”Det pågår en ölrevolution i Sverige.” Och det viktigaste i den är att både stora och små bryggerier, nya och etablerade, utvecklar sitt utbud och sortiment. Det är fantastiskt roligt.

Inga kommentarer: