lördag 24 december 2011

Tre olika årgångar Nils Oscar Julöl

De senaste två veckorna har jag druckit några julöl ute på stan, första stället som besöktes var Man in the Moon. Hos dem dracks bland annat en Nils Oscar Julöl 2007.
Inte alls dum, mycket kola, russin, lakrits och en angenäm ton av rostad malt. Rätt så vinös och söt. Munkänslan och halten kolsyra var medium. Hade helt klart åldrats med värdighet.

3.7/5

På Akkurat dracks två flaskor, den ena från 2000 och den andra från 2005.Kan redan nu säga att årgång 2000 var den godaste. Väldigt vinös med i princip inga drag av papp överhuvudtaget. Bäst före var januari 2006. Ölet hade fina drag av portvin, torkad frukt, russin och malt. En gnutta kryddor fanns där också. Skön öl som verkligen hade åldrats förvånansvärt bra.

3.4/5

Årgång 2005 var också fullt drickbar men kändes inte lika intressant som årgång 2000. Även den hade drag av portvin med russin och kola. Bäst före var november 2011 så ur den aspekten var ölet fortfarande hyfsat färskt.

3.2/5

Ett par andra öl som Akkurat hade på fat nu i december var Bush de Noël. Där snackar vi om en riktig vintervärmare som var rejält komplex med många olika smaker och dofter. Årgången var 2009, jag undrar dock hur ölet smakar med ytterligare några år på nacken? Kanske läge att prova på Kulminator i mars?

Broeder Jacob Kerstklokje var också en skön vintervärmare. Söt med en skön kropp. Kryddig med russin och malt.

Så, nu känns det som årets drickande av julöl nästan är över, blir väl några idag men sedan får det vara nog i alla fall för min del. En frisk IPA, ja tack!

Men, men God Julöl till er alla trots allt!

1 kommentar:

bark sa...

På De Klomps julölsprovning körde vi med två Nils Oscars Julöl: 2008 (Scotch ale) som jag upplevde som ganska torr och lätt. Och så 2007 (Stark mörk belgisk ale) som var betydligt mer välbeverad med en fin sötma och rätt mycket madeira-toner.