tisdag 25 januari 2011

Haandbryggeriet Kreklingøl

Jag har nog nämnt det tidigare men jag gillar norska Haandbryggeriet från Drammen. Särskilt konservativa kan man inte kalla dem utan de gillar verkligen att experimentera med olika typer av öl, på senare år bland annat en del fruktöl och "suröl". Sådant tycker jag är intressant även om slutprodukterna inte alltid blir suveräna.

Haandbryggeriet Kreklingøl är som namnet avslöjar smaksatt med krekling, vilket är detsamma som kråkbär. Dessa har plockats i Finnmark fylke, det vill säga det nordligaste länet i Kongeriket Norge. Får ni chansen bör ni bege er till Finnmark i alla fall en gång i ert liv, det är verkligen magnifikt vackert där. Nå, nog om det. Den stora frågan är förstås hur ölet smakade?



Ölet hade en fin, nästan helt klar mörkröd färg. Skummet var runt medel men lade sig snabbt. Till en början tyckte jag inte att ölet doftade sådär vidare mycket, obestämda bär och en viss fruktighet. Även inslag av något kemiskt samt sedan fanns det något syrligt över det hela. Smaken var inte heller alltför imponerande men det blev lite bättre då vätskan blev varmare. Bär, men om det var kråkbär kan jag inte säga då jag inte vet hur kråkbär smakar. Det är väl inga bär som man normalt äter? Aningen blåbär tyckte jag mig dock ana. En lätt syrlighet, samt något "kemiskt" även i smaken. Munkänslan var tunn, kolsyran över medel. Alkoholen ville ha uppmärksamhet men det blev aldrig för mycket.

Ok, ärlig måste jag vara. Detta var inte det bästa ölet jag druckit från Haandbryggeriet, för tunt och smaklöst för det. Men kul att någon vågat prova att göra öl smaksatt med kråkbär, det gäller att ta vara på våra bär här i Norden.

Betyg? Inte över tre, 2.7 kanske?

Just ja, för den som undrar så köptes flaskan i Amsterdam i november förra året.

3 kommentarer:

Eirik @ Basunen sa...

Ja, det var en lite besvikelse tyckte jag med. Lite avslagen saft - kanske du fick en "bättre" flaska än jag...

Gyllenbock sa...

Avslagen saft är ganska bra beskrivet men riktigt så illa vad det inte, jag kanske hade "tur" med min flaska?

fajanen sa...

Jag tyckte den var helt ok. Drack den på fat i Oslo så den kanske är annorlunda än på flaska.