måndag 17 februari 2020

En alkoholstark ölprovning.

Lördag 1/2 samlades Eddan, Eirik och jag hos förstnämnda för att beta av några öl. Grejen med denna ölprovning var att de 15 öl som vi drack i många fall var riktigt starka.

Snittprocenten på de 15 öl var hela 11,7%, den starkaste var på 19,3% och den svagaste på mera normala 6,6%. En annorlunda provning kan man lugnt säga, frågan är vad vi kom fram till?

Bland det första vi gjorde var att dricka vår gemensamma flaska av Nøgne Ø Dark Horizon 6 som inhandlades i Oslo i november förra året. Tidigare varianter av Dark Horizon har i de allra flesta fallen varit riktigt goda, särskilt då den smått legendariska Dark Horizon First Edition som är bland det godaste som jag någonsin druckit.Nøgne Ø Dark Horizon 6 var klart stabil med främst kaffe, choklad, portvin och fat. De 15% alkohol gav en värmande känsla. Jag har en flaska i förrådet och det ska bli intressant att se hur ölet utvecklar sig de kommande åren.

I november släpptes på Systembolaget tre öl från Mikkeller, Mikkeller 0 IBU, Mikkeller 1000 IBU och Mikkeller 3000 IBU.Vi blev inte direkt imponerade av någon av de tre, utan undrade mest över syftet med de ölen? Mikkeller 3000 IBU är på hela 15,5%, alkoholen kändes av en del.En annan riktigt stark jäkel var Hoppin Frog Pentuple, 15,1%. Tyckte att den var ok men inte så mycket mer än så. Hoppin Frog Barrel Aged Gavel Slammer var godare och starkare med sina 17,4%. Hoppin Frog är ett bryggeri som jag alltid uppskattat, men även de kan blanda och ge.Som tur är hade vi några normala öl med på provningen, Tilquin Oude Myrtille Sauvage a l'Ancienne hörde helt klart till kvällens godaste. Kändes verkligen uppfriskande efter många av de tunga pjäserna. Apropå pjäser, visst har ni koll på att det japanska slagskeppet Yamato med systerfartyg hade de tjockaste kanonrör som någonsin installerats på ett örlogsfartyg, hela 46 cm tjocka. En enda pjäs som de sköt iväg vägde 1,5 ton.Alldeles på slutet av provningen avslutade vi med den starkaste skapelsen som Eddan haft i sitt förråd sedan 2013, Mikkeller Foret Limousine (Medium Toasted). Riktigt söt med en fyllig känsla, alkoholen märktes men det fanns ändå någon slags balans. Inte suverän men ganska god.En riktigt kul kväll men jag hoppas att det inte blir riktigt så många tunga pjäser nästa gång då vi träffas över några bägare. Måste även nämna en annan bonusöl som Eddan plockade fram från gömmorna, Three Floyds Amon Amarth Ragnarok anno 2011. Vill minnas att den var godare då jag drack den 2012 men fortfarande en klart stabil bira, kul att dricka något från Three Floyds ty det händer verkligen inte ofta.


Inga kommentarer: