torsdag 19 september 2019

Om en vecka är det dags för SBWF 2019.




Om en vecka är det ännu en gång dags för Stockholm Beer & Whisky Festival. Den första mässan var 1992 så det har blivit några liter öl under alla dessa år. För egen del har jag varit i Nacka varje år sedan 2003. Kommer ihåg att jag inte behöll mitt glas det första året då jag inte visste vad jag skulle göra med det. (att ta hem det var något som jag inte riktigt fattade att man kunde göra) Glassamlingen den är rätt stor numera, fast en hel del glas är i förrådet då det är omöjligt att ha allt framme på paradplats. Årets glas är av modellen American Lager. (det finns glas från tidigare år för den som inte tycker om årets variant)



Som vanligt är det två helger det handlar om, tors-lör 26-28/9 samt tors-lör 3-5/10. Mitt tips är som alltid att försöka gå på torsdagarna då det är betydligt lugnare än på framförallt de bägge lördagarna. (även om jag upplevt att det varit lite lugnare de senaste åren även på lördagarna)

Tittar man på utställarna ser det tunnare ut än på länge, nu kan det förstås tillkomma utställare eller så är inte hemsidan helt uppdaterad. Många av de större mikrobryggerierna som tidigare år haft egna montrar har inte det i år, exempelvis hittas Nynäshamns Ångbryggeri i Great Brands monter. Ett annat exempel är Oppigårds Bryggeri som hittas hos TOMP.

Jämfört med förra året och många tidigare år kommer jag att sakna ölimportören Brill allra mest. Deras monter har under många år varit en given samlingsplats för oss öldårar och andra ölintresserade. Belgoklubben tycks inte heller finnas på plats, de kommer också att saknas.

Det hade varit kul med en hörna där flera bryggerier från Stockholm hade varit samlade, under tidigare mässor fanns Stockholm Brewing på plats men de saknades redan förra året liksom i år. Förra året liksom tidigare år medverkade Fjäderholmarnas Bryggeri och Nya Carnegiebryggeriet men i år tycks de ej vara på plats.

Några bryggerier från Stockholm som däremot kommer att vara med och leka är Gamla Enskede Bryggeri, Hopsan Brewing, Nacka Bryggeri, Qvarnens Brygghus, Södra Maltfabriken och Waza Restaurang & Bryggeri så det kommer att finnas öl från lokala bryggerier att prova.

Apropå på hörna med småbryggerier, det som tidigare hette Nybryggarbaren heter i år Craft Beer Corner där flera småbryggerier kommer att vara samlade, några av dessa är Burgsviks Bryggeri, Inlands Bryggeri, Mora Bryggeri för att nämna några.

Andra småbryggerier som Emmaboda Bryggeri, Fireside Brewery, Kackelbryggeriet och några till hittas i Boxframes monter. Vissa av dessa bryggerier har jag tidigare stiftat bekantskap med men några är helt nya, sådant är förstås skoj.

Återstår att se hur årets mässa blir men på förhand känns startfältet blekare än tidigare år men det återstår som sagt att se hur det blir. Positiva överraskningar kommer det garanterat att finnas liksom negativa sådana, precis som det brukar vara.

En sak är i alla fall säker, jag har skrivit det förr och skriver det igen nämligen att det är betydligt roligare att knalla omkring på mässgolvet jämfört med att vara på det vanliga gneget.

Inga kommentarer: