torsdag 8 augusti 2019

Lördag 27/7 i Köpenhamn.

När morgonbestyren var avklarade vandrade Eddan och jag hela vägen från hotellet till Mikkeller Baghaven, en nätt liten promenad på en timme och 15 minuter. Skönt nog var det inte stekande varmt även om solen värmde. Det blåste en del vilket bara var skönt.På vägen mot Baghaven passerade vi Niels Juel, ja statyn som föreställer honom. Ni som kan er sjökrigshistoria vet vem han är. Mest känd är han som vinnaren i slaget om Köge bukt år 1677 där svenskarna fick rejält med pisk. Han var förstås även en tongivande spelare i slaget vid Ölands södra udde 1676 då det stolta svenska regalskeppet Kronan exploderade med förlust av fler än 800 man, en av dessa var den olycksalige riksamiralen Lorentz Creutz. (för den intresserade kan jag varmt rekommendera ett besök på Kalmar Länsmuseum och dess permanenta utställning om Kronan)Mikkeller Baghaven hade jag tidigare inte besökt, hade inte ens druckit någon av deras öl. Lokalen är luftig och fylld med trätunnor som innehåller öl.Fanns inte överdrivet många sittplatser inomhus, men det var inga problem att få plats då vi var där strax efter öppning. Utomhus kunde man också sitta men vi började inne.

Sex egna öl hade på fat, liksom några på flaska. Andra gästöl fanns också. Dessa intresserade oss inte utan vi provade alla sex av deras egna.Överlag riktigt stabila öl, godast var nog ändå Mikkeller Baghaven I Found My Thrill. Riktigt trevliga blåbärstoner i den.Helt klart var det värt att promenera till Mikkeller Baghaven, en stad ses som bekant bäst till fots om man nu inte är en örn men det är det ju få av oss som är.

Bara några minuter bort låg ett annat ställe som jag inte besökt tidigare, Broaden & Build. Ett stort och påkostat ställe som kändes amerikanskt.Vi passade på att prova ett par öl vardera, samtliga fyra öl var bra. Broaden & Build gav mersmak även det, skulle inte ha något emot att besöka stället igen.Mat fanns det på Broaden & Build men vi hade bestämt sedan tidigare att lördagens lunch skulle ätas på Gasoline Grill och precis så blev det. Har hört idel lovord om stället och kan inte annat än bekräfta att hamburgaren var riktigt god. Jag käkade deras Butterburger som har en klick smällt smör. Nästa gång jag gör hemmagjorda hamburgare ska jag testa att ha på en klick smör, gott är det.Mätta och belåtna gick vi till tämligen närbelägna Skaal, ett ställe som jag besökt en gång tidigare. Inomhus var det tomt på gäster då alla satsade på att sitta utomhus, vi gick förstås mot strömmen.En Spybrew / Aslin The Has Been IPA blev det för min del. Okänt bryggeri som levererade helt ok. Känns som att den lägsta nivån är rätt stabil bland de moderna danska småbryggerierna.

Ørsted Ølbar är ett ställe som besöktes varje gång då vi var i Köpenhamn innan alla dessa olika Mikkeller, Fermentoren, Warpigs med flera dök upp. Har alltid gillat Ørsted Ølbar, vissa gånger har det varit proppfullt då de visat fotboll på tv men denna gången var det minst sagt lugnt. Förutom vi två så var där sju andra gäster.En Bad Seed Infinity Pool slank ner. Passade bra till det lugna stämningen då ölet var en lättdrucken APA.Vill man prova flera öl så kan man gå till Taphouse vilket vi gjorde. 61 öl på fat har de att erbjuda. De har olika storlekar på sina glas, de minsta på 0,1 liter. Av de åtta öl som provades var det några som var goda och ett par som var mindre goda. Till förstnämnda gruppen hörde Morgondagens Kir Royal som verkligen smakade mycket svarta vinbär.Oud Beersel Lambic infused with Smoked Black Tea var väldigt udda och inte särskilt god. Både doften och smaken påminde mycket om den finska tjärpastillen Tervaleijona.Precis som på fredagen besökte vi ganska många ställen även på lördagen men tempot var lite lugnare. Tänkte beställa två småglas till på Taphouse men ingen av de anställda tycktes vara på hugget, ja så kan det gå. Istället blev det ett återbesök på Kihoskh där vi köpte en kall öl från kylen som vi sedan drack på gatan utomhus. Det känns onekligen danskt att göra det, tyvärr stördes vi en del av en ganska närgången tiggerska som ville ha våra flaskor då de ger pant.Solen den började så sakteliga positionera sig för nattvilan men vi var inte riktigt färdiga med kvällen. Warpigs blev det ett till besök på, precis som på torsdagen var det tomt inne med fullt ute. Det är alltid trevligt att sitta på Warpigs och dricka en kall.När vi var klara med det blev det ett sista stopp på Mikkeller Viktoriagade. Råkade dricka min Mikkeller nummer 500 vilket blev en Mikkeller SpontanDoubleLingonberry. Lämpligt nog var den en god rackare, syrlig och med fin smak av lingon.På Scandic blev det en sista avslutande öl i deras bar, särskilt gott var det inte så orkade inte dricka upp.När vi vaknade på söndagen regnade det rejält men det gjorde inget för vi skulle flyga hem till Arlanda. På Kastrup blev det ett kort besök på Mikkeller CPH Airport. Det är verkligen en schysst bar särskilt då man betänker att den är belägen på en flygplats.En sista Mikkeller blev det i SAS Gold Lounge innan avfärden hem. En kul resa var det, tack till Eddan för sällskapet. I min värld är det inget snack, Köpenhamn är Nordens ölhuvudstad.
Inga kommentarer: