onsdag 20 juni 2018

Öl i Molde, lördag 2/6.

Lördagen började med en härlig tjocka utanför fönstret, återstod att se om jag också skulle gå in i dimman senare under dagen?Efter en ovanligt god frukost för att vara Scandic (fast en del goda varianter på lax och sill) var det dags för en stärkande förmiddagspromenad till Vinmonopolet i Molde.

Butiken låg i ett tämligen anonymt shoppingområde. Ölutbudet var nog det bästa som jag någonsin sett i Norge, till råga på allt fanns det kylar där ölen var sorterade efter stil, ja jädrans. Tydligen var det något relativt nytt och gällde i de största butikerna runt Norge.Folk säger ibland att Norge ligger långt efter Sverige i många hänseenden. När får vi se en kyl eller två på Systembolaget? Personligen misstänker jag att det kommer att dröja.

Väl tillbaka på rummet för att dumpa det inte alltför stora inköpet blev det en välbehövlig öl innan det var läge att gå ner på stan för en sen lunch.Lunchen intogs på Glass Restaurant & Bar, ett ganska nytt ställe som var klart stabilt. Ölutbudet var inte det största men mitt fokus låg på maten, dagens fångst var hälleflundra och den smakade alldeles utmärkt. Ja, är man i Norge gäller det att passa på att äta fisk. Inte varje dag jag äter en lunch som kostar runt 900 SEK.När det var avklarat knallade jag över till Tapp & Kork som även besöktes kvällen innan. Det var väldigt lugnt under hela besöket, roligast var då två italienska gentlemän som hade ankommit med ett stort kryssningsfartyg ville beställa en varsin birra. De talade bara franska eller italienska, jag bjöd på några fraser på italienska till de bägge herrarnas stora förtjusning.

Ett par IPA från HaandBryggeriet provades, de var samarbeten med Cervisiam och Graff. Bägge ölen höll stabil klass, alltid skoj med lyckade samarbeten.Några flaskor blev det också, från för mig okända norska bryggerier. Av dessa var Wettre Baltic Porter den godaste. En ganska så lätt sak med tydliga toner av lakrits och lite kryddor liksom en gnutta rök.Inomhus var det knappt några gäster alls, ute satt det några "lirare". De fick sällskap att av ett par i övre medelåldern som anlände med taxi, damen i sällskapet var rejält på kanelen. (jag hade inte serverat henne öl)

Av bartendern fick jag lite skvaller, han menade att det är många i Norge som inte riktigt har en bra relation till öl, de blir många gånger lite väl berusade. Nu ska inte jag moralisera men så kan det säkert vara, detsamma gäller ju även folk i Sverige.

Någon dimma gick jag inte in i, tur var väl det för trapporna upp till toaletten var inte direkt handikappanpassade.Efter en ganska lång kvällspromenad njöt jag av de fina vyerna från hotellets bar, därefter avslutades aftonen med några rumsöl, fattas bara annat.


Ännu en lyckad tur till härliga Norge. Både Kristiansund och Molde hade tillräckligt med öl så att det täckte mina behov. Favoriten blev ändå Molde, mycket tack vare det fina utbudet på Vinmonopolet. Även den nära kontakten med havet var riktigt förtjusande.

2 kommentarer:

Beerhunter - på jakt efter öl sa...

Hmm, men om Norge nu inte ligger "så långt bakom Sverige", kanske inköpet skulle ha blivit större? Sorry, kunde inte låta bli att kommentera. Tycker att det där med frånvaron av kyld dryck är en så urbota dum ursäkt för att kritisera Systembolaget. Prisnivån det är i alla fall inget större problem med, svårt att hitta andra aktörer som håller lägre priser.

Gyllenbock sa...

Hmm, hade bara en liten kabinväska med mig så kunde icke köpa fler flaskor än vad det ryms i den gamla trotjänaren.

Tyvärr finns det en del svenskar som utan att knappt ha varit i Norge inte riktigt tar grannen "seriöst", det är i alla fall min bild av det hela. Därför var det skoj att se att Vinmonopolet har utvecklats det senaste året, i min värld är det inte fel att kunna köpa kyld öl ty varm sådan dricker jag då aldrig.