fredag 8 juni 2018

En kort resa med Hurtigruten

För en gammal båtfantast som mig innebar fredagen (1/6) en höjdare, för första gången i mitt liv skulle jag äntligen få åka med Hurtigruten, om än kort sträcka på fyra timmar mellan Kristiansund och Molde.De allra flesta säger då Hurtigruten nämns, "är det inte dyrt?" Visst kan det bli kostsamt om man ska åka i den finaste hytten, äta den bästa maten eller åka på någon av rederiets expeditionskryssningar som går till magnifika ställen som Grönland, Svalbard eller Antarktis. (sistnämnda kan kosta över 200.000 om man väljer att bo i sviten och deltar i flera av de intressanta utflykterna som går att köpa till)

Min biljett mellan Kristiansund och Molde kostade 536 NOK (578 SEK), sammanlagt blev det närmare fem timmar ombord då avgången blev lite försenad på grund av sjukdomsfall ombord.Helt rimligt pris enligt mig, kollade aldrig vad en busstur hade kostat mellan de två städerna då det inte var något alternativ enligt mig. Havet är alltid havet.

Bokar man en längre resa längs den norska kusten ingår det hytt/frukost i priset, lunch/middag går att köpa till för den som vill göra. Som enkel däckpassagerare ingick det förstås ingen mat utan man kan själv välja om man ville betala för mat/dryck eller inte under vistelsen ombord.Det var precis det jag gjorde, ungefär halvvägs kurrade det i magen så det blev till att äta en god räksallad. Till det dracks en Mack Hefe Weissbier. Salladen kostade 139 och ölet 105 så totalt 244 NOK för det hela.Ölet visade sig vara habilt och dess pris var normalt för att vara i Norge, inget direkt "Hurtigruten-tillägg" med andra ord.

Utbudet av öl var inte särskilt stort, i alla fall inte i kafeterian där anrättningen intogs. Såg några andra öl från Mack, bland annat en porter och en ipa. Hur utbudet såg ut i de bägge restaurangerna kan jag tyvärr inte uttala mig om men misstänker är att det var liknande som i kafeterian. (vin av hög klass finns det ombord för den som råkar gilla att läppja på sådant)För den orolige kan jag meddela att det går fint att ta med sig öl ombord, det var inga kontroller alls av innehållet i väskan. Har man hytt med kyl så är det inga problem att under resans gång dricka den öl som man själv köpt på landbacken.Trots den korta resan fick jag verkligen mersmak för Hurtigruten. Den norska kusten är det ståtligaste som man kan vila ögonen på, ja det är svårt att inte bli hänförd. Stämningen var mycket lugn och behaglig ombord, inga fjanterier med underhållning, skränande personer eller för den delen vattenrutschkanor som vissa av de mastodondiskt stora kryssningsfartygen har.Helt fantastiskt var det att sitta ute på däck och bara njuta av vyerna. Under cirka 30 minuter av turen hamnade vi ett område med rätt rejäl tjocka, magiskt även de. Pensionärerna flydde inomhus själv satt jag ensam kvar ute och njöt av den härliga fuktiga dimman som var ren balsam för kroppen till skillnad mot värmeböljan och det alldeles för torra vädret som varit i Stockholm.Inseglingen till Molde var fin, det var kul att passera Scandic Sailet där några nätter skulle tillbringas. Hann till och med checka in och fota M/S Richard With då hon så ståtligt passerade rummet mitt.


Inga kommentarer: