onsdag 17 januari 2018

Founders CBS på Akkurat

Antar att det inte har undkommit någon att importören Wicked Wine lyckats komma över ett antal fat och flaskor av Founders CBS (Canadian Breakfast Stout).I måndags släpptes ölet på fat på Akkurat, Oliver Twist, Bishops Arms Bellmansgatan samt på Sorbon ute i Bromma. (ölet släpptes även i Gävle, Linköping, Malmö och Uppsala. Göteborg får vänta tills idag, onsdag 17/1)

Tillsammans med några kamrater besöktes Akkurat, redan vid öppning klockan 15:00 var ölet påkopplat. Det var mitt första besök på Akkurat på mycket länge, jag har inte varit där sedan Stene lämnade stället för nya öläventyr.Det var lugnt då vi anlände så vi fick alla plats vid baren. Ett varsitt glas på 20 centiliter blev det. Blev glatt överraskad över att ölet inte kostade mer än vad det gjorde. (även om 98 spänn för 20 centiliter säkert är dyrt enligt många)

Vad är då Founders CBS för skapelse? En Imperial Stout på 11,7% som är smått legendarisk, senaste gången den släpptes var 2011. I denna stund är ölet rankad som nummer 10 av samtliga aktiva öl på Ratebeer.

Ölet serverades kallt så det tog en kortare stund innan jag var redo att smaka. De första klunkarna indikerade helt klart att det var en öl av hög klass. Doften bjöd på choklad, vanilj, bourbon och lönnsirap. Detsamma hittades i smaken. Riktigt gott var det om än rejält sött. Kroppen var full och eftersmaken satt kvar länge.

Helt klart en mycket god öl fast inte den godaste jag druckit. Var väldigt tur att sötman balanserades på ett bra sätt ty annars hade jag nog inte förstått hypen kring nämnda öl.

Inte varje måndag jag provar en topp-10-öl på fat i Stockholm så det var helt klart värt att på en ledig dag bege sig till Akkurat. Blev bara CBS på Akkurat innan vi skulle på vidare äventyr.

För er som inte har möjlighet att besöka de krogar som kopplade på ett fat så är det värt att nämna att ölet släpps på Systembolaget, fredag 16/2. (knappt 80 spänn kommer en flaska att kosta så det är bara att slå till)


6 kommentarer:

JP sa...

Vansinniga priser, tyvärr. Snart kommer man inte långt med en hundralapp för en (1) öl. Samtidigt som man får en hel dagens lunch tillagad mat inklusive salladsbuffé och dryck för samma pris i stort sett överallt utanför Sthlms city.

Anonym sa...

Jag har inte smakat CBS än (köper nog flaskor på systemet bara) men hypen har väl till stor del berott på att den var galet ovanlig. Nu borde den få lite mer rimliga betyg på sikt när den blir allmänt tillgänglig. Tycker just att ovanlighet hos öl tenderar generellt att höja betygen. Ibland välförtjänst och troligen ofta omedvetet.

-Jimmy

Gyllenbock sa...

JP: ja priserna är höga. För egen del har jag bestämt att hålla igen i år. Får se hur länge folk är villiga att betala dessa priser. Förr eller senare kommer det en lågkonjunktur om inte annat.

Jodenholm: håller med om att ovanligheten brukar höja hypade öl. Det är roligt att ha med en hypad öl på en blindprovning och se vad folk har att säga om det ölet.

JP sa...

Själv dricker jag sällan öl på krogen i Sverige längre, tycker inte att det är värt det.
Sparar pengar och hälsa till utlandsresor istället. Påsken 2018 tillbringas i Berlin, där det helt säkert kommer att drickas en och annan öl.

Gyllenbock sa...

JP: är inte heller på krogen så ofta i Sverige, blev helt klart oftare förr. Berlin är en härlig stad, är bra sugen på att åka dit i sommar. Händer mycket där ölmässigt, ja förmodligen även annars också. Hoppas att du får en trevlig resa.

JP sa...

Tack! Det är kul att ha något att se fram emot i vår! Håller tummarna att det är lite varmt därnere då, så att man kan sitta och njuta i någon Biergarten eller så.