tisdag 3 november 2015

Besökte mitt favoritmuseum i fredags, Cantillon.

SAS hade en kampanj i september där man kunde hitta biljetter till Bryssel för runt 950 t/r. Frestande värre, hörde med Eddan och Eirik om de var sugna på en liten helgresa. Det var de så flyget bokades omgående. Hotell i Bryssel är alltid betydligt billigare på helger jämfört med vardagar då byråkraterna inte är på plats. Vi bokade ett familjerum med två separata sovrum/badrum på Novotel Brussels Midi Station som kostade totalt 265 EUR för tre personer och två nätter.

Resan började med lite bus från min sida då jag i smyg uppgraderade flyget till SAS Plus via Optiontown. För runt 30 EUR extra per person fick vi tillgång till fast track, loungetillgång och mat/dryck på flyget. Inte nog med det så ger SAS Plus 200% fler Eurobonuspoäng, ja det gäller att ha koll och vara en medveten resenär.Resan började alltså på ett fint sätt, en tids avkoppling i loungen innan vi var de första som steg ombord. Det visade sig att vi var de enda som satt i Pluskabinen, åtta rader hade vi för oss själva. Kändes nästan som att åka privatjet. Servicen var utomordentligt bra, de lite äldre damerna är för det mesta så trevliga på SAS. Det var inte att tänka på att glasen skulle vara tomma. Mikkeller, Ramlösa och mousserande vin dracks. Helt plötsligt var det inflygning till Bryssel. En tvåtimmars flight inom Europa kan inte bli så mycket bättre.När väskan hade hämtats ut tog vi tåget från flygplatsen till Brussels Midi, stationen efter centralstationen. Restiden var ungefär 25 min till en kostnad på 8.50 EUR per person. Från stationen tog det ungefär 5 minuter att gå till hotellet. Mycket smidigt, inte blev det värre av att mitt favoritmuseum, Cantillon låg runt 8 minuter från hotellet.Det är något magiskt att vandra i de lite lätt slitna omgivningarna runt Cantillon för att sedan kliva in genom dörren. Som vanligt möts man av en underbar doft som måste upplevas på plats. Vi har alla besökt Cantillon tidigare så någon rundtur tog vi inte denna gång. Priset för den var 7 EUR, under mitt första besök 2009 kostade det 5 EUR.Istället började vi med att beställa en Cantillon Carignan som bara finns att beställa i baren på Cantillon. Det visade sig vara en riktigt trevlig öl, vinös med en hel del druvor och fatkaraktär. Elegant och inte extremt syrlig.Har missat ett par Zwanze på Akkurat men nu korrigerades den plumpen i protokollet. En Cantillon Zwanze 2015 blev det efter Carignan. En mycket speciell Cantillon, som en syrlig stout. Svår att definiera med aska, portvin, funk och ek. Helt ok utan att vara briljant.Cantillon Zwanze (2013) Abbaye de Cureghem följde. Även den lite udda jämfört med vanliga ölen från Cantilllon. Druvor, ek, karamell och torkad frukt. Avslutningen åt det bittra och söta hållet. Missar man Zwanzeday på Akkurat kan man alltså istället dricka ölen på Cantillon i Bryssel, inte alls dumt vill jag hävda.

Måste säga att jag var nöjd som ett litet barn på julafton efter att ha provat tre nya Cantillon. Det händer verkligen inte varje år. De bägge Zwanzeflaskorna kostade 15 EUR, 1 EUR mer jämfört med oktober 2014. Vi drack även Kriek, Gueuze och Rosé de Gambrinus på fat, de glasen hade samma pris som förra året, 2.50 EUR. Ja det vore synd att klaga över priserna på Cantillon. När man sitter där så blir man faktiskt smått häpen, snacka om härlig känsla.Något som var lite tråkigt var att det var väldigt urplockat i flaskshoppen, det "enda" som fanns att köpa var Cantillon Gueuze och Rosé De Gambrinus. Nöjde mig med tre stora flaskor av varje. Tre stora Gueuze kostade 17 EUR. När jag var på Cantillon i oktober 2015 fanns både Fou' Foune och Mamouche att köpa med sig. Bättre tajming nästa gång får jag hoppas. Meningen är verkligen inte att låta gnällig men några fler Fou' Foune hemma hade verkligen inte varit fy skam.Cantillon är som de flesta säkert har koll på väldigt hypade i ölvärlden, inte minst i USA. Känns som att vid varje besök är det fler gäster på plats. Det är verkligen mycket som hänt sedan första besöket i oktober 2009. Då var det inte många som satt och drack öl i bardelen nu var det nästan fullt. På ett sätt var det en charmigare tid.

Har ni möjlighet, åk till Bryssel och besök Cantillon. Det är verkligen en magisk plats som andas så mycket historia och känsla. Även om man inte gillar deras typ av öl så är det bara att åka dit. Jag är väldigt säker på att det blir ett återbesök.

Inga kommentarer: