torsdag 8 oktober 2015

Sista lördagen på SBWF 2015

Normalt sätt brukar jag undvika att besöka lördagarna på SBWF eftersom de brukar vara alldeles för livliga för min smak. I år fick jag under den första lördagen (som jag inte besökte) rapport om att det var rätt lugnt. Därför bestämde jag mig för att trots allt bege mig ut till Nacka den sista lördagen för ett avslutande besök på SBWF 2015. Om inte annat så är det alltid kul att prova ytterligare några öl.

Då jag anlände till mässan valde jag att ställa mig vid den mindre entrén belägen i Hall II. Redan där noterades det att det förmodligen skulle bli mycket folk den avslutande lördagen.När dörrarna väl öppnades klockan 11:00 tog det ungefär 10 minuter att komma. Valde att inte hänga in jackan i garderoben då tanken var endast stanna 3-4 timmar innan det var dags att bege sig tillbaka till stan.

Nog märktes det att det var betydligt fler besökare jämfört med mina tidigare besök på mässan. Mina planerade 3-4 timmar blev istället närmare 7 timmar, fast vem är jag att klaga?

Någon pansarbrytande ammunition behövdes trots allt inte utan det gick efter omständigheterna  tämligen smidigt att ta sig mellan de olika utställarna. 

En av dessa utställare var Oscha, ett bryggeri som snart startar i en av Monks gamla lokaler på Munkbron i Gamla stan. Det intressanta med Oscha är att hembryggare kommer att kunna brygga öl i Oschas bryggverk, öl som sedan kommer att serveras till allmänheten i baren.De tre öl från Oscha som provades i Nacka var samtliga brygga på Monks Café i Stockholm. Känslan jag fick av de tre ölen var att de var snälla "lagom". Rena och okomplicerade, klart drickbara alla tre. Blir helt klart intressant att följa utvecklingen.Öde Bryggeri är ett nytt bryggeri från Bandhagen i Stockholm. Innan mässan hade jag aldrig hört talas om dem. Nu efter mässan vill jag inte missa att prova några av deras öl då de tre som fanns i Nacka var alla tre klart stabila. Allra godast tyckte jag att Öde Flunk Out - India Pale Ale var. Väldigt fräsch och med sköna toner av humle, ananas och passionsfrukt. Snäll och behaglig.

Det är verkligen kul med nya bryggerier som direkt vid start levererar öl som inte innehåller olika typer av felsmaker och andra konstigheter. 

Något som direkt märktes i massan av folk var avsaknaden av vänner och bekanta, träffade bara några stycken. Onekligen är det helt annorlunda, särskilt på de bägge torsdagarna då det mest hela tiden pratas med folk som man mer eller mindre känner. Bitvis var det rejäl trängsel, särskilt mellan de två hallarna och uppe i Hall II. Som längst var det nästan 15 minuters kö var att få lätta på blåsan.Gotländska Barlingbo Bryggeri hade inte med sig någon för mig oprövad öl, däremot en cider som var ny, Barlingbo Halfrede Cider. Det visade sig vara en schysst torr cider men mycket friska äpplen. Det är verkligen inte trist att då och då bryta av med en god cider.Brewery Internationals monter besöktes flitigt under mässan, inte så konstigt då de alltid har så trevlig personal och många olika öl att prova. En av dessa kom från Tyskland, BrauKunstKeller Imperial Stout Single Barrel Aged - Bordeaux. En öl med många nyanser, bland annat oväntat "krämig" och drickbar med rödvin, choklad och rostad malt. Även det en öl som jag lätt skulle kunna ha en flaska eller två av i förrådet.

Runt 40 öl provades den sista lördagen och precis som på de andra dagarna var de allra flesta åtminstone helt ok. Glädjande nog är min uppfattning att det i år var färre riktigt dåliga öl jämfört med tidigare.

När jag väl gick mot bussen för vidare färd till Slussen kunde jag inte känna mig annat än nöjd med årets bravader på mässan. Ett rekordantal öl provades, främst tack vare ett mycket bra samarbete med Tom på Fajan o Jöns. Som vanligt blev det många intressanta samtal med olika utställare och andra besökare, något som förstås alltid är lika kul. Stort tack till Marianne Wallberg och medarbetare samt alla utställare för ännu en lyckad mässa i Nacka.

Ölsuget brukar av naturliga orsaker alltid mattas efter några intensiva dagar i Nacka, förstås inget konstigt med det. Idag kändes det dock helt rätt att dricka en öl igen, förmodligen blir det inte veckans sista även om man förstås aldrig kan veta.


3 kommentarer:

Andreas sa...

Hej!
Jag hittade precis till din blogg och har läst många av dina poster med glädje! Kommer absolut att besöka din blogg ofta framöver! Jag hittade hit genom en googling på "600 öl på ett år" då min Untappd-statistik visade att jag druckit 600 öl på ett år för att om möjligt få upp några varningar om alldeles för högt alkoholintag. Gott nog blev det inte så, men jag blev en bra öl-blogg rikare :-)

Keep up the good work!

//A

fajanen sa...

Väldigt kul som vanligt att prova öl tillsammans. Vilket race vi hade andra torsdagen. Så mycket roligare att testa tillsammans.

Gyllenbock sa...

Andreas, kul att du tycker om min blogg. Skriver inte så ofta längre men ibland blir det några rader. 600 på ett år är ingen fara. :)

Fajanen: ja det var ett härligt race, blir nog lite svårt att slå även om ingenting är omöjligt.