torsdag 21 maj 2015

Några Nøgne Ø för att hedra Norge

Under ett antal år har vi firat Norges grundlagsdag, syttende mai  hos Eirik med familj på Basunen. Inget undantag i år, låt vara att vi tjuvstartade redan på lördagen då 17/5 i år var på en söndag.

En skön dag var det, inga skandaler utan god mat, trevligt umgänge och ett antal mer eller mindre intressanta öl. Man kan säga att Eirik och jag har en inofficiell tävling om vem som har provat flest öl från Nøgne Ø, beläget i Grimstad, vilket råkar vara Eiriks födelsestad. Skönt nog leder jag med fyra. Vissa tävlingar är helt klart viktigare än andra. Ja det känns stabilt. 

Fem för oss nya öl från Nøgne Ø hade jag med mig, två köpta från Bierkompass.de och tre från Den Nordiske Ølhandel i Köpenhamn. Dagens första blev Nøgne Ø Vic Abstract IPA vilket är en IPA som är fermenterad  med brettanomyces. Tycker inte att ölet var så humligt eller fruktigt som man kanske hade kunnat tro. Istället rörde det sig mer om gräs, lite inslag av ek samt förstås den otvivelaktiga touchen av brett. Avslutningen var torr och ölet medelbittert. Ganska udda men i det stora hela helt ok.Som nummer två dracks Nøgne Ø Gottes Hülfe in der Noth. Det är en Baltic Porter som vann Norska mästerskapen i hembryggning 2014 och som pris bryggdes ölet kommersiellt. (som lite kuriosa kan det nämnas att det var min öl nummer 80 från Nøgne Ø) Ölet var nästan svart, det fanns mörkt bröd, lätt rostad malt och en ton av karamell. Fanns även lite lakrits och något som påminde om salt. Munkänslan åt det krämiga hållet. Mild och lättdrucken.

Tredje ölet blev Nøgne Ø Quadrupel Red Wine Barrel Edition. Det var först i lördags som jag noterade att ölet var på hela 15,5%. Både doften och smaken var vinös, potent och med värmande alkohol. Trots den höga alkoholhalten så var ölet drickvänligt, fanns inslag av rödvin, frukt samt karamell. Vi var fyra som delade på flaskan, något som kändes smart.Två kvar, nästa till rakning var Nøgne Ø/Kissmeyer Naked Kiss. Det är det andra samarbetsölet mellan de två bryggerierna, faktiskt var deras första samarbete Double Knot Brown det första samarbetsölet som Nøgne Ø överhuvudtaget gjorde. Sedan dess har det ju blivit rätt många under åren. Ölet är en Imperial Porter till vilken det tillsatts svarta vinbär. Vinbären de kändes både i doften och smaken. I övrigt fanns det rostad malt, lite lakrits liksom en känsla av värmande alkohol. En rätt speciell öl som bjöd på en hyfsat syrlig avslutning. Jag tyckte om den. Sist men inte minst av de fem provade Nøgne Ø drack vi Saison Reserve. Det visade sig vara en ok öl men något anonym. Frukt, jäst, lite hö och en lätt maltighet var vad jag tog till mig. Avslutningen var tydligt torr. 

Förutom ovanstående blev det även en del andra öl, en kul eftermiddag/kväll var det. Undrar när det nästa gång kommer att provas fem nya öl från Nøgne Ø på en och samma dag? 

 
2 kommentarer:

Anonym sa...

Imponerande att ligga på 80+ av nøgne öl.
Mvh David

Gyllenbock sa...

David: imponerande eller lite smågalet, ibland är det hårfint. :)

Har alltid gillat Nøgne så det har blivit naturligt att följa dem lite extra.