onsdag 27 augusti 2014

Mikkeller Bangkok

Igår kom jag hem från en kortare jorden runt resa, andra sommaren i rad som det ägnades dagar och sådana tokigheter. (förra året besöktes Tokyo, Honolulu och San Francisco) Det var inte en resa med huvudfokus på öl men som alltid då man är ute och reser måste man ju äta och dricka, varför då inte på några intressanta barer och liknande?

Vårt första stopp var Bangkok, en stad som jag besökt några gånger tidigare. Har aldrig blivit storförtjust i Bangkok utan ser det mer som ett stopp på vägen när man ska vidare till annan destination, precis så var fallet även denna gång. Något som däremot var annorlunda jämfört med tidigare besök är det det tidigare i år öppnade en Mikkeller Bar i Bangkok. Det var en bra anledning till att stanna en natt.



Mikkeller Bangkok ligger lite utanför centrum, ja om man nu kan säga så om en gigantisk stad som Bangkok, vad är egentligen dess centrum? Vårt hotell låg mer eller mindre bredvid det kända varuhuset MBK, därifrån är det ungefär åtta kilometer till Mikkeller. Orkade inte åka kommunalt utan vi tog en taxi vilket är mycket billigt att nyttja i Bangkok. Kusken hade svårt att hitta eller så körde han lite fel med flit, man kan aldrig veta. Fast Mikkeller Bangkok ligger på mindre bakgata och är inte bra skyltat förrän man är framme, det enda vi såg runt 100 meter från stället var några klistermärken på en lyktstolpe som trots allt vittnade om att vi var nära.



Väl framme visade sig det vara ett trevlig ställe där man kunde välja att sitta antingen inomhus eller utomhus, vi valde det förstnämnda då det trots allt är skönare med svalkan inomhus. Inredningen gick det inte att ta fel på, typiskt Mikkeller. Ganska kallt och ljust med en tydlig nordisk touch. Orkade inte räkna antalet platser inomhus men gissningsvis fanns det rum för runt 50 personer.



Det var inte så många gäster då vi anlände strax efter öppning, som är klockan 17:00. Under kvällen fylldes det på men många valde att sitta utomhus. I baren jobbade en thailändare som var väldigt trevlig och verkade ölkunnig. Hans engelska var bra och han vågade prata, så är ju inte alltid fallet med thailändare. Till sitt sällskap hade han en yngre kvinna som gick runt och serverade mat och plockade undan från borden.



30 fatöl fanns det att välja mellan liksom runt 100 olika flaskor. Tyvärr fanns det inga inhemska öl från mikrobryggerier, några sådana tycks ännu inte finnas. Lite senare på kvällen anslöt en amerikanare (tror att han var från USA) som verkade vara chefen över stället. Enligt honom ligger Thailand långt efter, den stora majoriteten föredrar de ljusa ölen från de stora bjässarna. Förmodligen är det en prisfråga, priserna på Mikkeller var billigare än hemma men inte alltför mycket, det är förstås mycket dyrt för en normal thailändare. Som exempel kostade en flaska Mikkeller Beer Geek Breakfast 380 THB vilket motsvarar 82 SEK.



Fyra nya öl dracks, lite ironisk att tre av dessa var från Danmark och den sista från Italien. Men det är som det är, det fanns som sagt inga inhemska öl. Mat åts också, en burgare med pulled pork samt väldigt god nypotatis. Portionen var inte stor för en hungrig man som mig men gott det var det.



Innan vi lämnade stället tittade vi in i flaskbutiken som ligger precis bredvid. I den anordnas även ölprovningar för intresserade.



Är man i Bangkok så ska man självklart titta förbi Mikkeller, det är trots allt den första seriösa ölbaren i Thailand. Hoppas att fler bra ställen följer och att vi inom några år får se några riktigt goda thailändska öl.



Det ger en inre tillfredsställelse att nu har besökt alla fem Mikkeller barer som finns i världen, de två i Köpenhamn, den i Stockholm och San Francisco samt nu även Bangkok. Undrar hur många andra som gjort samma sak? Vore faktiskt kul att veta nyfiken som jag är.


2 kommentarer:

Magnus sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Magnus sa...

Det är olagligt för andra än de stora jättarna att tillverka öl i Thailand ! Fast finns några som trotsar förbudet
http://youtu.be/dR7l-O3eHb0