fredag 1 augusti 2014

Lördag i Malmö, Brekeriet Bar och Malmö Brygghus

Lördagen började med en rejäl sovmorgon, ja såpass rejäl att hotellfrukosten bommades. (varför är det knappt några som erbjuder senare frukost än 11:00?) En hamburgare fick det istället bli till frukost, efter det lite allmänt flanerande på stan innan det var dags ett bege sig till Staffanstorp för att gå på Brekeriet Bar. Vi hade en felaktig bussbiljett som bara gällde i zon ett i Malmö, Brekeriet ligger i zon tre men busschauffören brydde sig inte nämnvärt utan lät och kliva ombord. Efter att ha åkt buss i ungefär 20 minuter gick vi av i Särslöv och promenerade i runt 10 minuter, sedan var vi framme.Brekeriet Bar är ett arrangemang som grabbarna på Brekeriet tillsammans med medhjälpare arrangerar den sista lördagen i juni, juli och augusti i år. För den som missat juni och juli så finns alltså fortfarande chansen. Ett väldigt familjärt och mysigt arrangemang där ett flertal intressanta öl fanns att köpa, både på fat och flaska. Någon entréavgift existerade inte däremot fick man ett glas vid "entrén". Ytterligare glas gick att köpa för den som ville det. Nu var det aldrig några direkta köer under besöket så det gick alldeles utmärkt att gå fram med sig glas och beställa öl.Några nya öl från Brekeriet provades, av dessa blev jag riktigt förtjust i Brekeriet Rosétte som var riktigt, riktigt uppfriskande i det varma vädret. Sköna bäriga toner inlindat i funk och brett. En öl jag gärna dricker igen.Eftersom vi anlände på eftermiddagen var några av ölen slut, däribland min gamla favorit Brekeriet Cassis men det gjorde inte så mycket då det bland annat gick att köpa fler glas av Rosétte.

En annan öl från Brekeriet som inte var riktigt lika god men ändå klart intressant var Brekeriet Öl med salt och koriander. Ölet både doftade och smakade mycket koriander, gillar man inte nämnda krydda så har man nog problem med ölet. Själv gillade jag det, fanns även en viss gnutta av salt liksom den vanliga dosen funk och en liten dos parfym. En flaska kostade 60 kronor vilket förstås inte var något att bråka om. Det fanns även mat att köpa för den som ville det liksom läsk och vatten om man mot förmodan inte tycker om öl eller till sin stora fasa måste köra bil.Är bra sugen på att gå på årets sista Brekeriet Bar, lördag 30/8 men det återstår att se om jag har möjlighet att göra det. Evenemanget var riktigt bra och skönt avslappnat. Pricken över i:et hade varit om man kunnat köpa med sig en flaska eller två, undrar om gårdsförsäljning hinner bli tillåtet under min livstid?Väl inne i Malmö igen så det blev det kvällsmat, behöver nog inte skriva ett det blev en favoritgyros ännu en gång. Varför äta något annat typ?

Efter det var det bara att knalla över till Malmö Brygghus där kompisar från Uppsala och Stockholm satt och väntade. Anders "Malmö Brygghus" Hansson, eller "Stor-Anders" som jag kallar honom bjöd med oss på en rundtur där vi fick se en massa intressant.Bland annat fick vi höra om expansionsplanerna, vi fick se hemliga öl som låg och gottade sig i sina tankar. Det mest intressanta av allt var att få höra om den nya baren som förhoppningsvis invigs lagom till bryggeriets fyraårs-jubileum i november. Själva bardisken ska vara närmare 20 meter lång med 42 olika tappar, varav 15 kommer att vara från Malmö Brygghus. Fem av tapparna kommer att vara dedikerade åt suröl. Onekligen låter det som den ljuvligaste av poesi. Kan knappt bärga mig inför ett besök i den baren.Under rundturen bjöds vi på en Canned Wheat direkt ur tanken. Kan meddela att den var mer bitter än den helt färdiga produkten, humlen rev riktigt fint. Stort tack till Anders som lät oss följa med på rundturen.

När vi var klara med det satte vi oss utomhus och avnjöt några goda öl i den ljumma aftonen samtidigt som vi fortsatte att prata om öl, ett av de mest käraste samtalsämnen som finns. Drack några gamla favoriter men det blev även en ny, Malmö Rookie IPA. En skönt drickbar öl som hade en hel del humle, ananas, hö och citrus. Avslutningen var fint bitter. Ibland leker verkligen livet.

Återigen kan jag inte bli annat än imponerad av både Brekeriet och Malmö Brygghus. Bägge gör för det mesta väldigt bra öl med en egen touch och stor känsla vilket uppskattas. Malmö som öldestination blir bara bättre och bättre. Det är nästan så att det snart är läge att flytta ner.


Inga kommentarer: