onsdag 19 februari 2014

SF Beer Week 2014, fredag, Opening Gala

Föga oväntat blev det inte många timmars sömn den första natten i San Francisco (det blev det inte någon av nätterna), vaknade klarvaken kring 04. Det fanns inget annat att göra än att ligga i sängen och lyssna på musik samt spekulera om vad dagen skulle tänkas bjuda på.

Det första som skulle klaras av var hotellfrukosten, något som visade sig vara en mycket tråkig historia. Meningslöst vitt bröd med suspekta pålägg, tråkig yoghurt och våfflor som man själv skulle grädda. Nä, vad kunde vara lämpligare än att knalla ner till Fishermans Wharf och äta riktig frukost på In-N-Out Burger, där snackar vi om en frukost helt i min smak.


Efter att ha hälsat på våra brölande kompisar nere i hamnen togs bussen till Market Street varifrån det inte var långt till City Beer som öppnade klockan 12:00. Efter lite funderande köpte jag fem flaskor samt tog en öl i baren. Ja det är verkligen lysande att kombinera en ölbutik och en ölbar, tänk om vi kunde ha sådana i Sverige?Tanken från början var att sitta kvar på City Beer då de klockan 15 skulle köra ett event med Cascade Brewing men efter lite planering kom vi fram till att åka en sväng tillbaka till hotellet och lämna flaskorna på rummet innan vi återvände till City Beer och resans första event, nämnda lilla event med Cascade där tre av deras öl fanns på fat, Cinnamon Apple, Wolfberry och L´Agent Orange. Innan vi åkte tillbaka till City Beer hann vi dock med några "pausöl", bland annat Omnipollo Fatamorgana, ja det är lite ironiskt att hitta den på hyllan på City Beer men inte i Sverige. Onekligen en härlig humlebomb men mycket humle, mango och ananas. Snygg och välgjord, gissa om jag vill dricka den igen?Hade aldrig tidigare druckit något från Cascade så det var förstås kul att äntligen få chansen att göra det. Tyvärr var det inget av de tre ölen som riktigt imponerade på mig, godast var dock Cascade Cinnamon Apple som var märklig men ändå rätt intressant. Smakade och doftade väldigt mycket äppelpaj. På City träffade vi Jonas liksom "Uppsalagänget" där vissa var riktiga SF Beer Week-veteraner.Innan vi åkte iväg till SF Beer Week tittades det i det digra utbudet av olika event (över 600 stycken), det var bara att inse att det bara fanns en möjlighet att nosa på utbudet, däremot tyckte vi att det kunde vara smart att ha en fast punkt varje dag som vi skulle pricka av, resten skulle ordna sig på plats vilket det också gjorde. Fredagens fasta punkt var öppningsgalan, SF Beer Week Opening Gala som gick av stapeln i Concourse Exhibition Center, beläget ungefär 15 minuter tills fots från City Beer. Biljetterna till öppningsgalan var slutsålda så det är ett tips att köpa biljetterna hemifrån (det gjorde vi) om man har planer på att besöka det. 75 USD kostade en biljett och då ingick det så många smakprover som man kunde tänkas orka dricka.Det kunde vara läge att äta något innan öppningsgalan som skulle börja 18 (slutade 22). Eftersom ingen av oss hade varit i de delarna av SF tidigare så gick vi lite på måfå men hittade ett ställe som hette Blueprint Tap Room. Föga oväntat smakade deras hamburgare riktigt bra och öl på fat hade de också, ja det tycks inte spela så stor roll var man kliver in i SF då de allra flesta ställena har något gott att erbjuda.

Stället låg mer eller mindre bredvid Concourse Exhibition Center men från vårt bord kunde vi inte se någon kö, det visade sig att vi var på fel sida om entredörrarna för när vi gick dit kunde vi till vår förskräckelse se att kön var väldigt lång, säkert 500-600 meter. Som tur är gick det snabbt att komma in då det hela väl började röra på sig, max 10 minuter eller så.Inne på öppningsgalan väntade 80 bryggerier, de allra flesta från Norra Kalifornien, de stora flertalet sådana som jag aldrig hört talas om. Någon direkt taktik för aftonen hade jag inte annat än att främst testa öl från för mig helt nya bryggerier, vad kan vara trevligare på en fredagkväll?Russian River Brewing fanns på plats med några öl, bland annat Pliny the Younger, kön till deras lilla monter var lång så den hoppade jag genast över. Senare på resan skulle ändå bryggeriet besökas. Noterbart är att deras öl var slut redan vid 19:30, alla andra utställare hade öl kvar så länge som vi var kvar. (vi lämnade galan strax före stängningsdags)Mitt första öl blev en Orgasmica Chocolate Imperial Stout från helt okända Pizza Orgasmica & Brewing Company. Jag vet, det är alltid smart att börja med en Imperial Stout på över 11%, inte blev det sämre av att smakprovet var synnerligen generöst då mer än halva glaset fylldes. Jaja, det var bara att bita ihop och dricka ölet som var ganska gott, på något sätt lättdrucket och med en krämig munkänsla.

Det var en rätt stor och öppen hall som öppningsgalan hölls i, det var aldrig några problem att kliva fram och få sig ett smakprov eller två även om det på några ställen fick köas en kortare stund. Skönt nog blev det aldrig för varmt inne i hallen, toaletter fanns det ett rimligt antal av. Musiker fanns det som spelade, tal hölls och det fanns även några ställen där man kunde "leka", typ kasta bollar på flaskor och liknande. Jaja, huvudsaken är att folk har roligt.Mat fanns det också även om jag aldrig åt något. Helt klart ett bra arrangemang, enda nackdelen är att tiden den flöt på lite väl snabbt, fyra timmar är inte sådär jättelång tid men samtidigt är det kanske precis lagom med tanke på att all öl ingick i priset. Skönt nog såg jag inga som spårade ur helt. Amerikanare gillar att snacka, det var några som kom fram och nyfiket frågade vad det var för t-shirt jag gick omkring med (Malmö Hopman IPA), förklarade vad det var för något och tipsade dem om att besöka Malmö, varför inte i kombination med Köpenhamn? En Toyotaförsäljare från norra Kalifornien gav mig sitt visitkort, men om jag mot förmodan ska köpa en Toyota någon gång i mitt liv så lär jag göra det hemma i Sverige, verkar lite omständligt att gå omvägen via Kalifornien. En smärre anmärkning är att det inte fanns så många ställen där man kunde skölja sina glas, men som sagt i det stora hela var öppningsgalan bättre än förväntat, sådant är ju alltid riktigt positivt.

Ett tjugotal öl hann drickas/provas, de allra flesta var helt ok eller bättre än så. Till de godaste hörde Faction Hop Soup vilket var en fint humlig och färsk DIPA med mycket av allt. Detsamma kan säga om Knee Deep Hoptologist DIPA.Som avslutning på kvällen besökte vi Mikkeller Bar SF, otroligt nog var det resans största "besvikelse", ja allting är ju relativt. Fatölen dominerades av europeiska öl vilket gjorde det hela lite småtråkigt. Fullsatt var det också men vi lyckades klämma in oss och dricka en Mikkeller Spontannoble (även kallas Spontansauternes). Inte alls dålig men inte heller den godaste i spontanserien från Mikkeller. Kan inte påstå att jag kände mycket av sauternesfatet. Förmodligen var smaklökarna rejält slitna.


En bra fredag var det helt klart, trötta det var vi på aftonen så det var skönt att återvända till boendet, på lördagen hägrade nya öläventyr.

4 kommentarer:

Johan sa...

Spännande! Det är minst sagt frustrerande att sitta hemma år efter år medan de bekanta i "Uppsalagänget" åker över till SFBW, inte blir det bättre när ännu fler man känner tar sig över. Nästa år, kanske.

Spontansauternes har jag provat med pigga smaklökar, den har inte särskilt mycket fattoner då heller.

Gyllenbock sa...

Helt klart är det värt att åka över, en kul vecka det var det. Nästa år är jag sugen på antingen San Diego eller Portland, vi får se vad som kan tänkas ske.

Jonas sa...

Visste inte vad man skulle vänta sig av Öppningsgalan. Man jag var nog lite glatt överraskad. Ett av de bästa evenemangen man hann med.

Gyllenbock sa...

Håller med dig Jonas, helt klart ett schysst evenemang. Var lite skräckslagen då jag såg den långa kön men det gick ju snabbt att komma in, det var inte som på Russian River....