torsdag 19 december 2013

Julölsprovning 2013

I tisdags var nissarna och tomtefar samlade för den traditionella julölsprovningen. Som vanligt var det en blandad kompott som gällde, öl från både Systembolaget och utlandet.

Som fördrink serverades en Fantome La Dalmatienne vilken hade mognat i förrådet i ett par år eller så. En god Saison som hade fina inslag av frukt, bär, jäst och lite funk. Bubblade nästan som en champagne.I foderväg bjöds det på en klump kalkon som fick svettas i drygt nio timmar i ugnen, till efterrätt en klassiker i form av vaniljpannacotta med smulad pepparkaka och riktiga egenplockade lingon. Till maten dracks Nausta Brown Ale, Klackabackens Originalet och Grythyttans 117 Brick Lane Bitter. Förstnämnda den godaste, ja det var rätt mild men med en fin balans. Tyvärr var ölet från Grythyttan en besvikelse, alldeles för mycket smak av smör för att vinna full uppskattning.

När ovanstående formaliteter var avklarade var det då dags att börja beta av julölen, 11 stycken serverades i år. Föga oväntat var det stor spridning i betygen. Värt att notera är att i de allra flesta fallen var vi ganska så överens om de olika brygderna. Inget av ölen var enastående fantastiskt.  Betygssystemet var 1-5, där det var tillåtet att ge halva poäng.

Detta är vad vi kom fram till:

1. Hopping Frog Barrel Aged Frosted Frog Christmas Ale 14,5/20-var det sista ölet på provningen men som synes fick den högst poäng. Verkligen "julig" med mycket kryddor, särskilt kanel. Även äpple, kola och pepparkakor. God i en rimlig mängd, en hel flaska på 65cl skulle jag nog inte orka trycka ner ensam.

 2. Mikkeller Hoppy (Happy) Lovin' Christmas (Sauternes) 13,5/20-en IPA som var intressant, fanns spår av fatlagringen liksom apelsinskal, såpa, en lätt brettighet och hö. Bitterheten var låg men i det stora hela en uppfriskande öl. Sedan kan man ju alltid diskutera vad som egentligen menas med "julöl", jag går efter namnet på etiketten, det får avgöra det hela.

3. Dugges Jullager och Det Lille Bryggeri Julebryg 12/20-Dugges Jullager var en sådan där öl utan några större krusiduller dock skön att dricka med malt, choklad, kola och lite torkad frukt. Det Lille Bryggeri Julebryg hade en lustig doft av vingummi, även malt, frukt och toner av kryddor.

4. Jädraöl Jädra Jul 11,5/20-Rätt söt med en viss värmande alkohol. Även enbär, mörkt bröd och choklad. Enligt mig en av de bättre som jag provat från Jädraås Bryggeri.

5. Stronzo Bitter Bloody Christmas 11/20-En udda fågel men ändå drickbar. En del humle men även inslag av krut och rök. Kanske skulle druckits på nyårsafton istället? Tämligen bitter avslutning.

6. Eklöws Julöl 10,5/20-Mycket humle i denna, även gräs, mörkt bröd och tyvärr något som påminde om gummi. Hade högre förväntningar på julölet från mitt "lokala" bryggeri.

7. Klackabackens Julöl 10/20-En lätt fruktighet i denna, även mörkt bröd och lätt kryddor. Enligt mig en ok öl men alla i panelen höll inte riktigt med.

8. Mikkeller Drink'in The Snow och Qvänum Vinter 2013 8,5/20-Tyvärr var bägge två besvikelser. Hade hört en del gott om Drink'in The Snow men jag blev inte så imponerad. Söt med sackarin, lite smör, bröd och en del kryddor. Påminde mycket om svagdricka. Qvänum Vinter 2013 var en ännu större besvikelse, nu har jag inte druckit så många från Qvänum men de jag druckit har varit rätt bra. Vinter hade en del frukt och svaga toner av kryddor men även inslag av kokta grönsaker vilket jag inte tyckte om.9. Gamla Enskede Jul 4,5/20

-Med betygen 1,1,1, 1,5 var det sannerligen inte ett öl som vi jublade åt, synd förstås då det vore fint att kunna dricka ett välsmakande jul-lättöl. Börd, lite rök och en hel del kryddor i en obalanserad och tunn blandning.

Vet inte om detta blev det sista inslaget innan jul, om så är fallet vill jag förstås passa på att önska alla läsare en synnerligen God Jul!


Inga kommentarer: