söndag 29 december 2013

Årets sista besök på Akkurat

I fredags var det dags att för sista gången i år äntra Akkurats gyllene portar. Efter några dagars julstängt var öppningstiden 18-01, försökte boka bord i matsalsdelen för sex personer men det var fullsatt, turligt nog fick vi bord i bardelen. Kvällen till ära spelade det skånska rockbandet Bonafide, ett band som var nytt för mig. Helt klart värda att lyssna på, noterbart var att det inte bara var den gamla vanliga fredagspubliken utan även många "rockare". Särskilt en kille stod vid scenen hela tiden och headbangade, undrar hur en sådan persons träningsprogram är utformad? Nackmusklerna måste ju vara lika imponerande som Hulkens biceps.För mig blev det närmare 25 besök under 2013, helt klart är Akkurat det ställe i Stockholm som jag besöker oftast, inte undra på då ölet alltid är bra, maten är schysst, läget suveränt och personalen duktiga och trevliga. Värre stamlokus kan man helt klart ha.

Innan bandet började spela klockan 20 hann vi äta (efter all julmat var det en gudagåva att få tugga i sig en mediumstekt hamburgare med tillbehör) samt dricka några öl. Till maten tog jag en Beerbliotek Woopdidoo vilket är en fin modern välhumlad lager. Fina inslag av framförallt citrus och ananas men även hö. Lär smaka ännu bättre om sommaren.En öl som jag sneglat på under hela "säsongen" är Petit Orval vilket är den vanliga Orval men utspädd med vatten (ja ryktet på stan säger att så är fallet). Hur som helst är ölet på 3,5%, flaskan som jag köpte var från 2002. En sak är säker, det måste vara det bästa över 10 år gamla öl på 3,5% som jag provat, särskilt doften var smått mysig med brett, bröd, jäst och lite kryddor. Smaken var inte riktigt lika bra men i det stora hela ok.Öl från Geuzestekerij De Cam är alltid intressanta att prova, på Akkurat finns bl a De Cam Lambiek Special, vilket är en fruktlambik med olika sorters bär. Årgången var 2013. Aromen var mer syrlig än smaken, ganska så mycket bär, citron, fat och funk. Fint drickbar med en riktigt torr avslutning. Ett bryggeri att hålla ögonen på.Vid det här laget var det dags för musiken att dundra i gång, det var verkligen ett sjuhelsikes oväsen, kul! Men att socialisera med kamraterna var lite svårt, dock gick det bra att beställa in fler öl till bordet. En sådan var Dogfish Head 120 Minute IPA, en öl som jag länge velat prova. Årgången var 2008 och priset väldigt högt, 595kr.Kan direkt säga att ölet inte var prisvärt även om det var väldigt gott. En riktig smuttaröl som man kan sitta med länge, inte minst med tanke på dess styrka på 18%. Kroppen var tjock och eftersmaken lång. Ölet smakade apelsin, kola, sirap, lite whisky och alkohol. Under mina resor till USA har jag aldrig lyckats se ölet, kanske är lyckan större i februari då det återigen är dags att ta en tur över pölen.

Det var en fin stämning på Akkurat, det var inte många kvadratcentimeter ledig golvyta. Under kvällens gång beställdes det några öl till. Närke Konjaks! Stormaktsporter hade en ton av rök som jag inte mindes från tidigare tillfällen då ölet smakats, undrar var det kom ifrån?

Öl från Eskilstuna Ölkultur har jag tidigare aldrig druckit inne på Akkurat, deras Vinter Ale var drickbar men långtifrån något märkvärdigt. Karamell, nötter, frukt och lite humle. Även små toner av jord.

Då klockan började närma sig midnatt var det dags att börja runda av, särskilt då några av grabbarna skulle hem till Uppsala. (sista tåget dig går oroväckande tidigt). En sista öl hanns med, på fat fanns Tilquin Blend, dum vore man om man inte tar chansen och provar en ny gueuze på fat. Det visade sig vara en relativt snäll bekantskap dock med en hel del karaktär. Gröna äpplen, "stall", citrus och funk. Finishen var torr, inte så där tokigt syrlig.Jaha, vad ska man säga om året på Akkurat? Räcker med denna korta mening: lika underbart som alltid! Väl mött 2014!

Inga kommentarer: