tisdag 26 november 2013

Svenska öl nummer 1000

Igår nåddes en liten milstolpe, svenska öl nummer 1000 dracks och betygsattes. I kylen fanns en Nausta Stout så den fick äran att bli nummer 1000. Nausta Bryggeri är beläget i Slagnäs, vilket ligger ungefär sex mil söder om Arjeplog. Just nu är det så vitt jag vet Sveriges nordligaste mikrobryggeri. 2010 var folkmängden 87, inte illa med ett eget bryggeri i en såpass liten ort. Av dessa 87 är det de två bröderna Stenberg som sedan 2012 brygger öl i släktens gård vid sjön Naustajaure.

Hittills har bryggeriet lanserat fem olika öl, Nausta Stout är det det tredje ölet som jag nu provat från bryggeriet. Ölet går att beställa styckvis till valfritt Systembolag.


Färgen var svart och det ljusbruna skummet stort. Doften upplevde jag som mild, åt det sötare hållet med rostad malt, lite humle samt mörk choklad. Smaken var rejält rostad, ja rent av överraskande rostad med tanke på doften. Fanns även aska, mörk choklad och lite spär av gräs i smaken. Avslutningen var bitter och torr. Eftersmaken lång.

Det godaste av de tre ölen som jag hittills hunnit med att prova från Nausta, betyget blir 3.5/5.Inga kommentarer: