onsdag 20 mars 2013

En liten måndagsprovning

I måndags bjöd jag hem Eddan och Eirik för en enklare måndagsprovning, huvudtemat för aftonen var sju stycken norska öl som jag köpte i Oslo för en månad sedan.


Direkt när grabbarna kom öppnades flaska nummer ett, här fanns ingen tid till att söla. Välkomstölet blev en Dogfish Head Chateau Jiahu. Buteljen köptes i New York förra året för det "saftiga" priset 11 dollar. Ölet i fråga bygger på ett 9000 år gammalt recept från Kina. Det innehåller bland annat ris, honung, druvskal och havtorn.Ölet var väldigt sött och aningen syrligt. En palett av många olika smaker, honungen lyckades jag definitivt känna liksom en touch av druvor. Någon havtorn kan jag inte påstå att jag lyckades känna, fast hur ofta äter man det egentligen? I det hela en bra öl, men inte suverän. Perfekt att dela en flaska på tre för på egen hand hade det blivit en utmaning att orka dricka upp allt då ölet ändå var rätt udda.

Efter detta började vi beta av de norska ölen, först ut var Røros Spell-Ola Seierøl. Det är en vanlig premium lager bryggd hos Atna Øl. Inget märkvärdigt med det ölet, passade rätt bra till maten som var laxpudding. Inslag av gräs, lite citrus och smör. En sådan där öl som passerar revy utan att göra några direkt intryck.Atna Øl Til Rakfisk var inte heller den något att bli upphetsad över. Aningar av humle i övrigt lite jäst, gräs och kola.Nästa öl var från ett norskt bryggeri som jag aldrig tidigare hört talas om, Det Lille Bryggeri. Ölet i fråga var deras veteöl. Tyvärr var den inte så uppfriskande som de bättre veteölen kan vara. Denna upplevde jag som udda, särskilt då i smaken. Någon i salongen nämnde "bränd elektronik", ja något åt det hållet var det. Nä, det var en besvikelse.

Schouskjelleren Empress of India fanns på Vinmonopolet i Vika. En trevlig IPA som hade rejäla doser av grön humle, ja ölet var lite av en tuffing med en rå känsla. Även en hel del gräs och grapeskal. God öl, det känns som att det i Oslo belägna Schouskjelleren har potential.Efter detta följde tre öl från Ægir Bryggeri, ett bryggeri som jag alltid gillat. De har bra variation på sina öl, aldrig några magplask och en snygg design. Ja det är synd att vi nästan aldrig får se öl från dem i Sverige. Ægir Skumring Dubbel tyckte jag till början var aningen stel eller vad man ska kalla det, men sedan blev ölet bättre. Torkad frukt, vibbar av jäst, lite kryddor och karamell. Eftersmaken var torr. Ölet kändes lätt. Duglig helt klart men inte suverän. Ægir Lindisfarne Scotch Ale föll jag för direkt. Det räckte med att känna de trevliga rökiga tonerna i doften, ännu mera rök fanns det i smaken. Även skinka och en fin maltighet. En riktigt mysig öl att dricka, skulle gärna ha några flaskor hemma.Kvällens sista Ægir blev Ægir Dag. Det är en lätt men ändå smakrik American Pale Ale på 4%. Uppfriskande med en hel del citrus, även gräs och en lätt maltighet. Borde fungera utmärkt till de flesta luncher.Som bonusöl blev den en Alvinne Morpheus Dark som hade mycket bråttom ut ur flaskan, ja det blev allt en fin pöl på golvet. När ölet väl lugnat ner sig visade sig innehållet vara "jaha". Vibbar av källare, jäst, alkohol, frukt och lite nötter. Kändes aningen gammal men var trots allt drickbart. Har glömt bort när flaskan köptes, ja det blir så med vissa.

Som sista öl valde jag Mikkeller The Forager, ett öl som lanseras på Systembolaget 2/4. Onekligen en rätt speciell öl med tanke på att vätskan innehåller svart tryffel.En bra och väldigt torr öl var det. En del aska, lite syrliga röda bär, choklad och söt kola. Kan inte påstå att jag kände av någon tryffel, men återigen, hur smakar svart tryffel? Det är inte något som jag dagligen tuggar på. Som sagt, en stabil öl utan att vara briljant. Kändes mild och lättdrucken. Optimalt hade nog varit att provat ölet till en svamprätt, nå det får kanske bli en annan gång.

Det var ännu en provning, denna gången var temat som sagt norska öl men precis som alltid blir det några bonusar. Undrar vad nästa provning kan tänkas ha för tema? Har närmare 20 öl från Mikkeller i förrådet som jag inte druckit förut, ja sedär.
1 kommentar:

Jonas sa...

Välkomstöl på 9%, en gammal hederlig rivstart!