fredag 13 januari 2012

Fullers Past Masters Double Stout

Fullers Past Masters Double Stout är ett på förhand intressant öl då ölet är brygd enligt samma metod som användes på 1800-talet. Varje öl som framställts på Fullers i London sedan 1845 har noggrant beskrivits i bryggeriets bibel, the ”brew book”. Här finns recept från generationer av tidigare bryggmästare nedtecknade. Den som säger att historia är ointressant litar jag inte på! Fuller´s nuvarande bryggmästare John Keeling väcker nu dessa gamla recept till liv genom lanseringen av serien ”Past Master”. Hur många det kommer att bli vet jag dock inte. Förutom nämnda Fullers Past Masters Double Stout har Fullers Past Masters XX släppts.Fullers Past Masters Double Stout släpptes på Systembolaget 1/9-2011. Ölets originalrecept är från 4/8 1893.

Ölet såg fint ut i glaset, inte helt kolsvart men nästan. Skummet var stort, fluffigt och ljusbrunt. Doften dominerades av kaffe, det fanns även inslag av choklad, russin, något som påminde om "mjölk" och en touch av rök. Smaken hade liknande inslag, rätt söt och inte alls tung. Drickvänlig och schysst öl att bara sippa på i all enkelhet. Avslutning var torr. Ölet kändes som en väldigt behaglig vardagsöl eller vad man nu ska skriva.

Det känns betryggande att veta att folk även på 1800-talet kunde dricka god och trevlig öl.

3.8/5

En flaska Fullers Past Masters XX har jag också hemma så den blir intressant att prova. Ser även fram emot de kommande lanseringarna i serien.

Inga kommentarer: