söndag 24 juli 2011

Öl i St PetersburgHelsingfors var inte huvudmålet för årets sommarresa utan det var magnifika St Petersburg, Östersjöns enda riktiga storstad. Vi åkte färja mellan Helsingfors och St Petersburg, till hytten tog vi med oss några öl då utbudet ombord föga förvånande var synnerligen skralt.

Dark Star Espresso Stout var första ölet som dracks i hytten. Ölet köptes på K-Supermarket, Kamppi.Helt ok öl, tydlig doft och smak av kaffe. Även en del aska och förstås rostad malt. Eftersmaken var tämligen bitter. Undrar hur ölet hade smakat med mer alkohol, nu var det ju relativt blygsamma 4,2%.

Nästa öl var också från Storbritannien, Oakham Citra. Helt ok doft av citrus, grape och lite lime. Frisk och uppfriskande, släckte törsten väl.Det var en härlig kväll på havet, det kändes helt fel att sitta i hytten så vi for upp på däck för att spana. Solnedgången var synnerligen vacker.
Tillbaka i hytten var det läge för ytterligare några öl innan nattsömnen.
Emelisse Barley Wine var nästa objekt, flaskan inhandlad på Alko, Arkadia.Söt doft och smak, torkad frukt och russin. En del hetta från alkoholen, god öl. Meantime London Stout var också helt ok, rätt mycket karaktär för en såpass alkoholmässigt snäll öl.Sista ölet ombord på fartyget blev Ægir Sumbel Porter.Rostad malt, kaffe och choklad. Även lite humle, bra balanserad öl och väldigt drickbar.

Så, nu till Ryssland och St Petersburg. Bland det första som gjordes på rysk mark var att besöka en matbutik för inhandling av snacks och annat till hotellrummet, självklart köptes även några flaskor inhemsk öl. Det var väldigt varmt, så ganska så omgående råkade vi hamna på en pub vars namn jag ej memorerade. Ett par fatöl provades.Vasileostrovskoye Temnoe en dunkel samt Vasileostrovskoye Pivo, en klassisk lageröl.Inget av de bägge ölen var några sensationer men helt och framförallt väldigt läskande i sommarhettan, t o m lagerölet smakade hyggligt. Ja ett av de bättre dylika ölen som jag druckit på länge.Några fler ryska öl ute på stan blev det icke den första dagen i Petersburg, däremot några andra som vi hade med oss från Finland. Bath Dark Side var den första av dem.Mild rostad, snäll och rätt tunn men helt drickbar.

Nästa öl var rysk, då vi gick ute på stan såg vi en skylt med öl, nyfikna som vi är var vi förstås tvungna att se vad det handlade om. Det visade sig vara ett ställe på innergård dit man kunde ta med sig egna petflaskor för påfyllning. Officiellt bryggeri eller hemmabygge, inte en blekaste aning för att vara ärlig, men helt klart annorlunda.
Ölet var inte det minsta gott, väldigt udda. Några klunkar och så hamnade resten i slasken, ja så kan det gå.

Andra, samtliga helt ok öl som dracks på rummet var Slottskällans London, Emelisse Rauchbier samt Laitilan Kievari Imperiaali. Av dem rankar jag rökölet högst, riktigt sympatisk dryck. Rökt skinka/korv, trä och en fin sälta. Mer rököl åt folket borde stå som ett av de främsta budskapen på första maj.Efter att ha tittat på sevärdheter gick vandrade vi till bryggeripuben Nabeerezhnaya, det var dags för lunch samt öl. Stället är modernt och ligger ungefär en timmes promenad från Vinterpalatset om man har det som utgångspunkt, det finns även en metro-station hyfsat nära för den som ej behagar att använda benen.
Fem olika öl hade de att erbjuda, fruktöl, veteöl, ofiltrerad samt filtrerad pilsner och slutligen en dunkel. De hade ingen meny eller information på engelska, men en av servitriserna talade hyfsad engelska så hon förklarade för oss vad det var vi drack och åt. Rökning är fortfarande tillåtet på restauranger/pubar i Ryssland men oftast tycks de ha en avdelning för icke-rökare. Nu var det inga problem men är det fullsatt kan jag tänka mig att det kan bli lite besvärligt.Jag gillade deras veteöl bäst, det ölet hade inte behövt skämmas i Tyskland. Även dunkeln var god, övriga öl helt ok men inga märkvärdiga ting.Senare på kvällen blev det några ryska öl på hotellrummet. Nevskoe Svetloe är en klassisk intetsägande lager. Inte mycket till smak och bara trist.Mospivo Klassicheskoe var i samma klass, pluspoäng dock för den snygga retroflaskan.Nästa öl var bättre, Okhota (Oxota) Temnoe en dunkel. Maltig och söt med vissa inslag av kaffe. Mycket mer drickbar jämfört med lagerölen. Ovanstående öl kostade 35-40 rubel för en flaska, så ungefär 9-10 sek.Sista dagen i St Petersburg hade vi ett antal timmar att slå ihjäl innan det var dags för avfärd mot Stockholm. Baltika Brew besöktes. Det ligger centralt, inte många meter från Vinterpalatset.Stället var stort med högt i tak, verkligen en annorlunda miljö.

De hade inte så många öl, dessutom var några slut med tre stycken dracks i alla fall. Ölen kostade 150 rubel för en halvliter, dvs runt 37 sek.Baltika Shokoladniy Staut (Chocolate Stout), Baltika Pshenichnoe Karamelnoe (Cara Weizen) och Baltika El Polutemniy (Dark Ale).

Inte helt förvånande tyckte jag om chokladstouten allra mest. Det var god med mycket mörk choklad och en del rostad malt. Ganska söt men inte för söt.Hur var då St Petersburg för en ölälskare? Helt klart att ölen på bryggeripubarna var betydligt bättre än flaskölen som köptes i butikerna. Det känns som att Ryssland fortfarande får vänta på den stora ölboomen, tex såg jag ingen inhemsk IPA. På ett ställe ett stenkast från vårt hotell ville vi prova inhemsk öl, men de var slut på fat. Servitrisen sa att "there is no good Russian beer", Eddan svarade blixtsnabbt att "yes we know". Nå, riktigt så illa är det inte med tanke på bryggeripubarna. Det finns en massa lageröl att ticka/dricka men det orkade vi inte med, kanske nästa gång?

Visst är landet värt ett besök, eller fler än så. Jag skulle gärna åka tillbaka. Nastarovio!

3 kommentarer:

Stefan - Ölsvammel sa...

Återigen en kul resa, även om inte ölen verkar ha varit någon höjdare. Vart bär det av nästa gång?

Anonym sa...

Har varit i St Petersburg många ggr, jag har inte heller sprungit på någon IPA. Men fina ölställen finns det. Men då är det oftast tysk öl som gäller och kanske framförallt fantastikt påkostade miljöer.

Matte Cik01

Gyllenbock sa...

Stefan: jag tänkte ta och skriva ett resereportage om St Petersburg imorgon, med fokus på annat än öl. Kom hem från Lappland idag så det var nästa resa, men nästa efter det blir nog Hamburg i slutet av september.

Matte: jag noterade att det fanns tyska ölställen men valde denna gång att satsa på några ryska. Stämmer det att St Petersburg är Rysslands ölhuvudstad medan Moskva är vodkans huvudstad?