söndag 17 januari 2016

Cantillon Super Blend på Akkurat

Akkurat är det ställe i Stockholm som jag årligen besöker flest gånger då jag är på jakt efter god öl. Det är inte bara ölet som är så bra utan även maten, personalen och känslan. 2015 firade Akkurat 20 år, under året serverades det en hel del olika speciellt framtagna jubileumsöl. I mellandagarna var det full fart flera kvällar i rad då själva 20-årskalaset hölls. Tyvärr kunde jag inte medverka på någon av kvällarna utan kunde bara vackert sitta på läktaren och se vilka härliga öl som serverades.

Ett av alla jubileumsölen som släpptes i mellandagarna var en unik öl från Cantillon som speciellt framtagits för Akkurat, Cantillon Super Blend. Ölet består av 75% 30 månader gammal Cantillon Iris och 25% 44 månader gammal Cantillon Bruocsella Grand Cru.Ölet är helt stilla och tanken är att den ska överleva många år i källaren. Ölet har inte efterjäst på flaska utan är som ett årgångsvin. Som tur är serverades inte ölet endast under mellandagarna utan det finns flaskor att köpa på Akkurat.

Eirik och jag var där för en dryg vecka sedan och slog till. För 475 kronor fick vi till bordet en väldigt vacker flaska som har samma design som tidigare specialvarianter som Cantillon gjort för Akkurat.Det är alltid en speciell känsla att till bordet få en Cantillon som man tidigare inte stiftat bekantskap med. Att det dessutom går att göra på hemmaplan gör inte saken sämre.

Vätskan var aningen grumligt och med noll skum. Någon kolsyra fanns där inte. Doften var mild med gröna äpplen, vindruvor, fat och lite vitpeppar. Liknande smak. Oerhört lättdrucken, påminde en hel del om "saft". Syrligheten kändes snäll och behaglig. En på det hela taget elegant och i högsta grad njutbar öl.

Har ingen aning om hur många flaskor som finns hos Akkurat men det vore inte helt fel att dricka en flaska om 20 år. Frågan är dock om det finns några kvar då? Spännande är det i alla fall att se hur ölet utvecklar sig.

Det är bara att säga grattis till Akkurat och oss lambikälskare som får uppleva ett så unikt och fint samarbete mellan Akkurat och Cantillon i Bryssel. Det är verkligen få förunnat att ha en egen speciell Cantillon, fast hos Akkurat är det ju nästan "vardagsmat".

Inga kommentarer: