fredag 18 januari 2013

Ett par boråsare

Det här med det lokala beställningssortimentet är verkligen trevligt. Ok, ölen håller blandad kvalitet men det är ändå fint att kunna beställa enstaka flaskor från bryggerier som man annars skulle ha problem att hitta i närområdet. Ett par sådana öl är Borås Saxen Ljus respektive Mörk från Borås Bryggeri. Flaskorna kostade 33.20 styck, frågan är om de var värda det priset?Började med att prova Borås Saxen Ljus. Möttes av en lätt grumlig gyllengul vätska med ett vitt, inte alltför stort skum. Doften var åt det söta hållet, inte alltför märkvärdig. Lite frukt, marmelad, gräs och en touch av mörka bär tyckte jag mig ana. Liknande ingredienser i smaken, som var bättre än doften. Kaksmet, jo det fanns det också i smaken. Tämligen frisk med en tydlig beska. BF på bägge flaskorna var 2013-03-27.

I det stora hela ett stycke ok öl, även om den var långtifrån något märkvärdigt. Inga felsmaker som jag kunde upptäcka, bara det är ju skönt att kunna notera. På bryggeriets Facebooksida står det att Saxen Ljus var det mest sålda flaskölet på Bishops Arms i Borås förra året, inte illa med tanke på att ölet släpptes i april 2012. Tvåan var 400 flaskor efter. Det är högst glädjande att lokal öl verkligen dricks lokalt.Hur var då Borås Saxen Mörk? Även här var vätskan lite grumlig, bärnstensfärgad med ett större skum. Maltig doft och smak, även torkad frukt, kola och lite bär även här. Även en touch citrus. Avslutningen var torr. Helt klart drickbar men inget spektakulärt här heller. Fast varför ska det alltid behöva vara så spektakulärt, detta var en öl som säkert "vanligt folk" uppskattar då det var lättdrucket och inte för "svårt".

Sedär, det var mitt livs två första provade öl från Borås Bryggeri, helt klart kommer jag att prova öl från dem även i framtiden. Borås, Borås.....

Inga kommentarer: