tisdag 30 juli 2024

Öl i Helsingfors, måndag 20/5

Som vanligt beskådades inseglingen till Helsingfors från paradposition ute på däck. Det känns alltid lite extra i hjärtat då jag anländer till Republiken Finland. 


 

Ni som läste om båtresan till Helsingfors kanske minns de två väldigt pratglada finska rockgubbarna som jag hade äran att träffa i puben.

En av dom såg jag på den korta promenaden från Viking Lines terminal in till city. Han var sen till jobbet på Posten och bakfull men skulle ändå jobba. Det är en slags sisu det också. Ännu lite senare såg jag honom kommande cyklandes med en postvagn. Givetvis blev det en pratstund då också. Jag var tvungen att fråga om hade öl i cykelns förvaringsboxar men det hade han inte. 


 

Det var några timmar kvar innan det gick att checka in på hotellet så lite lunch vid Salutorget fick det allt bli, en god klassisk finsk laxsoppa sitter aldrig fel. 


 


Klockan 12 öppnade en av mina favoritbarer i Helsingfors, Juova Hanahuone. Det var bara att sätta sig där och dricka några olut. 


 

På lunchsittningen tyckte jag mest om Olarin Bailando, ett jubileumsöl till Juova Hanahuone som fyllde tre år. Det var bara en annan gäst under mina två timmar på Juova så jag var bland de första i världen som fick dricka ölet. (det är sådant man stolt skriver om i sina memoarer)


 

Kul nog var ölet gott, en IPA med klassiska smaker av grapefrukt, lite malt, karamell och hö. Fint bitter. 

Innan jag checkade in köptes det några rumsöl på K-Supermarket Kamppi, en butik jag alltid besöker i Helsingfors. Upplevde utbudet som lite sämre jämfört med tidigare år men nog fanns det öl alltid. 


 

Några veckor efter min resa klubbade den finska riksdagen en ny lag där det numera är tillåtet att sälja alkohol på upp till 8% i matbutiker, tidigare var det 5,5% som gällde. 

Förra året bodde jag på Scandic Simonkenttä men nu var jag tillbaka på min favorit, Marski by Scandic. Precis som för några år sedan var utsikten från rummet härlig. 


 

Efter en kortare paus blev det ett besök på Olutravintola Pikkulintu Ruttopuisto, även det ett ställe som jag brukar besöka då det är rätt speciellt. Varför speciellt, jo under samtliga mina besök de senaste åren har det alltid varit väldigt tyst på stället, man hör fläktarna.


 

Bartendern har varit densamma tjommen varje gång, en liten nick till hälsning men i övrigt inget snack. När jag lämnade förärades jag också med en nick. 

Ett stycke öl dracks, Tuju Ooppelsorsa. En klassisk IPA men inte riktigt lika god som den som dracks på Juova Hanahuone. 


 

Roudaribaari IHME besöktes 2022, nu blev det ett stopp där igen. Stället var sig likt. Valde att sitta utomhus i den sköna majsolen. 


 

Pien är en annan favorit, ett givet besök där stod näst på programmet. Förra året stiftade jag för första gången bekantskap med Paihalas Brewery från Sodankylä i finska Lappland. 


 

Denna gången dracks Paihalas And the Lake Sighed. En fin suröl äpplen, ek och aprikos. Väldigt trevligt är det med ett bryggeri från Lappi som enbart gör olika typer av suröl, dessutom goda sådana. 


 

Avslutade denna soliga och schyssta måndag där jag började, nämligen på Juova Hanahuone. 


 

Främst har de finsk öl på fat men nu fanns det även några från Nederländska Folkingebrew samt en från Finback.


 

Passade på att dricka alla tre, Folkingebrew Bassline vann den gastkramande smaklökstävlingen mellan den tre.


 

Som sagt, ännu en lyckad dag i den finska huvudstaden.